Roxy x Yoda

 D-Pentue(Yodan tekstit kirjoittanut hänen omistajansa)
Luonne 

 Roxy on Unkarin tuonti hän on itsevarma ja hyvin itsekriittinen narttu. Roxya ei ole huumorintajulla pilattu, hänen mielestään elämä on vakava asia eikä pelleilylle ole varaa. Edes pikkupentuna Roxy ei halunnut leikkiä varsinkaan treeni tilanteissa muiden kanssa, vaan oli totisena töissä. Roxy on arjessa hyvin helppo koira, joka voi olla vapaana lähes missä vain. Pientä komentamisen vikaa löytyy, joka on paimenkoiralle tyypillistä ja se kohdistuu nimenomaan muihin koiriin. Roxy haluaisi pitää kaikki järjestyksessä! Nuorempana neidissä on ollut hieman tuholaisen vikaa, mutta silloin oli samaa aikaa muutto ja treenit jäi vähän vähemmälle. Pitkään aikaan ei ole yksin ollessaan pahuuksiaan tehnyt. Roxyssa en ole huomannut mitään ääni tai alusta pelkoja, myöskään luonnetestissä ei pelkoja nähty. Ihmisiä kohtaan Roxy on avoin ja sosiaalinen, eikä jätä tilaisuutta käyttämättä jos jossain on vapaa rapsutus käsi. Enemmän hän on kuitenkin yhden ihmisen koira. Riistaviettiä ei juurikaan ole ja hyvin tulee pyynnöstä luokse vaikka olisi pupu näköpiirissä. Toki saaliin perään bv.t usein mielellään lähtee, joten varman luoksetulon tarvitsee. Ääntään Roxy käyttää jonkin verran mm kotona vahtikoirana, tai komentaen muita. Meillä ei koirat saa sisällä riehua eikä vaeltaa, tämä opetetaan jo pienestä pitäen ja se on myös Roxylle tullut aika helposti käytösmalliksi. Kun ollaan rauhassa sisällä on hän mielellään ihmisen lähellä rapsutettavana. 
Treeni kentällä Roxy oli nuorempana hieman ohjaaja pehmeä, mutta vanhemmiten itsevarmuuden kasvaessa on hänestä kuoriutunut mukava harrastuskaveri.

Mutta kaiken kaikkiaan Roxy on ihanan varma narttu johon voi luottaa, hän haluaa tehdä parhaansa eikä epäonnistua. Hän ei ole "koirapuisto koira" tulee toimeen kun täytyy, mutta harvoin haluaa sen lähempää tuttavuutta tehdä vieraiden koirien kanssa. Roxy saattaa jäädä tuijottamaan ja kyräilemään jos ei saa mennä komentamaan muita, ja hän ei mielipiteestään luovu vaikka toinen koira antaisi hänelle runtua, eli on siis aika täpäkkä täti! Ihmistä hän ei ole ikinä haastanut, toki pyrin pitämään koirien elämän hyvin mustavalkoisena. Ja rajat on jo alusta asti kaikilla selvänä.


Yoda on 9-vuotias onnellinen kaveri, joka rakastaa olla mukana missä tahansa. Hän on poikkeuksellisen halukas työskentelemään ja todella pyrkii miellyttämään ihmistä. Yoda on myös hyvin rento muiden eläinten kanssa ja on usein meidän mukana hevostalleilla, tuntuu että sillä on rentouttava vaikutus myös hevosiin. Hevostet jotka eivät yleensä halua mennä yksin metsään seuraavat Yodaa mielellään rennompana maastossa. Pidämme varjoliito tunteja joissa Yoda on myös tärkeässä roolissa. hänellä on myös samanlainen rentouttava vaikutus varjoliitoopiskelijoihimme ennen ensimmäistä lentoaan. Joten näennäisesti hän omaa joitain ominaisuuksia terapeuttisena koirana. Yoda kulkee aina vapaana ihan paikasta riippumatta, se on erittäin tottelevainen. Hän haluaa usein hengailla omalla pihalla, eikä hänellä ole taipumusta lähteä mihinkään tutkimaan maailmaa. Luonteeltaan hän on kuitenkin herkkä ja pehmeä koira, reagoi erittäin helposti käskyihin. Positiivinen vahvistus sopii hänelle erittäin hyvin, ja joskus hän tarvitsee hieman tukea ja rohkaisua.


Harrastukset 

Roxyn kanssa harrastetaan näyttelyitä ja agilitya. Näyttelyissä kaunokainen on pärjännyt mallikkaasti ja on kuin luotu näyttelykehään. Agilityssa Roxy ei nuorempana sopinut minun käteeni, itse kun pidän oikeasti enemmän uroksista ja niiden huolettomasta luonteestaan. Oli minulle vaikeaa alussa kouluttaa pehmeämpää ja ajattelevaisempaa narttua. Onneksi kuitenkin iän myötä opin lukemaan Roxya ja hän sai kasvatettua itsevarmuuttaan. Lopulta hänestä tulikin todella kiva harastuskaveri! Koira joka ei edelleenkään halua virheitä tehdä, mutta löytyy kuitenkin tekemisen meininkiä. Roxy oppii asioita erittäin nopeasti ja sille on hyvin tärkeää että oikeasti tietää mitä halutaan, sen jälkeen yrittää aina parhaansa. Vielä puoltoista vuotta sitten olin epävarma tullaanko ikinä menemään kisakentille Roxyn kanssa, mutta pentujen jälkeen tuntui että uusi sivu aukesi. Noustiin agilityssa kakkosluokkaan käyden vain kahdessa ykkösluokan kisoissa. Tarkanmarkan muija kun hän on! Nyt kisaaminen on vähän jäänyt aina eri syistä, mutta oikein odotan että pentuprojekti on alta pois. Jospa sitten ensi vuonna lähdetään tavoittelemaan sitä kolmosluokkaa. Lampailla ollaan käyty kahdesti ja se oli Roxyn juttu, siellä sai hallita tilannetta, työskennellä kuuliaisesti mutta itsenäisesti, valitettavasti kartturilla ei ole suurta intohimoa paimennusta kohtaan. Paimenvietti ei onneksi ole ikinä Roxylla kohdistunut pyöriin yms ei haluttuihin kohteisiin. 


Yoda

Yoda on erittäin innostunut rally-tokosta, jossa hän kilpailee tällä hetkellä MES-tasolla. Näyttelyissä on myös tullut käytyä ja pokaaleja on saanut kotiin kantaa. On mukavaa, kun on vierellä ystävä jonka kanssa ei tarvitse miettiä minne voi mennä tai mitä voi tehdä. 

Terveys 

Roxy
Lonkat: A/A
Kyynäret: 0/0
Selkä: LTV1, VA0, SP0
Olat: tulkinnanvarainen/terve
Polvet: 0/0
Silmät: Terveet
Geeni testit: RS (hampaiden hypomineralisaatio): Kantaja
Kaikki muut puhataat MyDogDNA 2021 
Luonnetesti: 189 Laukausvarma
Muuta: leikkaava purenta, kaikki hampaat

Yoda
Lonkat: B/B
Kyynäret: 0/0
Selkä: LTV0, VA0, SP0
Olat: terve/terve
Polvet: 0/0
Silmät: Terveet
Geeni testit: Glaukooma - affected
(Silmät tutkittu terveiksi useaan kertaan)

Muut puhataat MyDogDNA 2023 
Luonnetesti: 170 Laukausvarma
Muuta: leikkaava purenta, kaikki hampaatRoxylla on hyvin terve rakenne ja elastisen oloinen kroppa, harvoin hieronnoissa tarvitsee mitään isompaa jumia availla. Edes edellisten pentujen jälkeen, ei kroppa ollut erityisen jumissa. Toinen Roxyn olka tuli yllätyksenä (tulkinnanvarainen) kuvannut lääkäri ei nähnyt kuvissa mitään, eikä Roxy ole ikinä ontunut mitään jalkaa, on kuitenkin saanut elää ja rällästää niin paljon kun on halunnut. Roxylla on tosiaan yksi aikaisempi pentue( B-Pentue ). Pentue on kuvattu luustoltaan terveiksi. Kaikilla puhtaat olat, A-C lonkkaa ja muutamia ltv muutoksia mitkä olikin arvattavissa. Saman kaltaisia luusto tuloksia odotan myös tulevalta pentueelta. 
Luonteeltaan pentueessa on hajontaa, on rämäpäätä ja vähän rauhallisempaa kaveria. Mutta jos jostain olen tyytyväinen, niin kaikilla tuntuu olevan edes ripaus enemmän huumorintajua ja koirasosiaalisuutta mitä Roxylla.

Yodalla on Suomessa ennestään yksi pentue Jillaroo's kennelissä. Hetki sitten on saatu maailmaan yksi pentue myös lisää. 

Mitä yhdistelmältä haetaan?
Jos kaikki olisi niin mustavalkoista niin toivoisin tästä yhdistelmästä, että kaksi tasapainoista koiraa voisi saada meille lisää tasapainoisia ja järkeviä koiria. Tahdon säilyttää kauniin ulkomuodon, jossa ei paljoa parannettavaa kummallakaan. Terveyden osalta lonkat on tietoinen riski, Yodan takana ja lähi suvussa on huono lonkkaa. Ja kun Roxy on ulkomaan tuonti, niin en tiedä tarpeeksi laajasti suvun tuloksia. Geneettinen glaukooma tulee olemaan ainakin osalla pennuista, kun isä on geneettisesti glau sairas, mutta se on asia joka vaikuttaa oikeastaan vain jalostuksellisiin asioihin.
Mutta kun kaikki muut palaset loksahtivat kohdilleen olin valmis ottamaan tietoisen riskin! 

Toivon tästä pentueesta oman arvonsa tuntevia, terveitä, kauniita/komeita, sopivasti moottoria ja huumorintajua omaavia hurmureita. Jännityksellä odotamme mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta toivon että sana "tasapainoinen" voisi olla se millä näitä tyyppejä kuvaillaan. Niin ulkoisesti kuin sisäisesti! 

Harrastus kaverin saa näistä varmasti, mutta jos tavoitteet on arvokisa tasolla, en ole varma onko tämä oikea pentua! Mutta jos kaipaa monipuolista harrastuskaveria joka on mukava arjessa voisi tästä olla oiva elämänkumppani. 

Tahdon kuitenkin korostaa että missään nimessä helppoja tyyppejä nämä ei välttämättä ole! Kun koiralla ei ole pelkoja eikä epävarmuuksia, saattaa se olla hyvinkin itsenäinen. Mutta sen voin melkein luvata, että kun suhteen saa luotua on ne uskollisia ystäviä! Mutta se vaatii mustavalkoista elämää, jossa on sopiva määrä rajoja ja rakkautta! 
Jos annat pikkusormen se vie kyllä koko käden, hyvässä ja pahassa!