Suunnitelmat - Puppy Plans

Pentue suunnitelmia loppuvuodelle -23.

Borderrush Shadow Of Your Love "Roxy" (koiranet) on ultrattu kantavaksi 13.11. Pentueen isänä on upea Jillaroo's Stomp The Yard "Yoda" (koiranet
Roxy on myös B-pentueen emä. 

Pennut tulevat etsimään harrastavia ja rotua tuntevia koteja. Kauneutta ja komeutta ei pitäisi puuttua muun lisäksi, joten myös näyttelyihin näistä saa varmasti kaverin! 

Pennut ovat syntyneet 18.12. 4 tyttöä ja 2 poikaa
Pentublogista pääsee viikoittain seuraamaan heidän kasvuaan, jos useammin haluaa kuulla kuulumisia kannattaa ottaa instagram tili @Janinaanni seurantaan!


Kuvaa painamalla pääset D-Pentueen sivuille
Jos sinulla on bordercollien paikka auki, niin lue alla oleva teksti ja laita ihmeessä viestiä!

---------------------------------------------------------------------

Bordercollie on tunnetusti erittäin aktiivinen, älykäs ja nopeasti oppiva kaveri. Nämähän kuulostavat positiivisilta asioita ja ne onkin, kun ne saa suunnattua oikeisiin asioihin.

Aktiivisuudessa on varjopuolena helposti se että jos ei tarjoa borderollielle tarpeeksi tekemistä näkyy se usein yksinolossa tavaroiden tuhoamisena. Kun koiralle ei tarjoa tarpeeksi tekemistä, alkaa se itse keksimään sitä. Myöskin usein näkee ihmisten tekevän sen virheen että yritetään lenkeillä ja pallon heittelyllä väsyttää nuorta koiraa. Tämähän johtaa vain kunnon kasvamiseen ja helposti nouto leikit nostavat koiran ylivireiseen tilaa, jossa varsinkaan nuori koira ei osaa rauhoittua.

Suositeltavaa pennun ja nuoren koiran kanssa on käydä paljon metsässä, missä koira pystyy liikkumaan omatahtoisesti samalla kehittäen sisäisiä lihaksia epätasaisella maastolla. Myös kaikki uuden oppiminen väsyttää pentua ja tämä kannattaa hyväksikäyttää! On myös erityisen tärkeää opettaa koira rauhoittumaan, tätä pystyy hyödyntämään sitten myös treeneissä ja kaikkialla missä halutaan koiralta rauhallista olemista.

Älykäs rotu on erittäin kiva harrastuskaveri, mutta välillä tämä on myös riesa. Bordercolliet oppivat helposti mm ovien avaamisen ja mistä voi varastaa ruokaa jos kohdalle sattuu ahne yksilö. Kouluttaessa bordercollie ei paljoa anna armoa ohjaajalle, jos alussa tekee vähän sinnepäin tai palkkaa väärästä käytöksestä on se myöhemmin vaikea korjata haluttuun käytökseen. On siis oltava hyvin tietoinen mitä haluaa ja pysyttävä siinä mustavalkoisesti.

Kun yheispeli sujuu on Bordercollie ihmisen paras ystävä, se on kun ajatus. Mutta pahimmassa tapauksessa se remontoi sinun asunnon, räyhää hihnassa ja jahtaa liikkuvia asioita.

Niinkun kaikki tietää bordecollie on paimenkoira, se on luotu paimentamaan. Ja vaikka minun linjani eivät omaa vahvaa paimenviettiä, kannattaa se pienikin paimen käytös pentuna kitkeä pois vääristä kohteista! Kannustan aina kaikkia kokeilemaan paimennusta ja tarjoamaan paimenkoiralle toimintaa mihin se on luotu, toki jos koira ei syty lampaille tai paimennus ei itseä kiinnosta niin sitten vaan kitkee paimenvietin alas. Tämä turha paimennus mistä puhun kohdistuu usein ihmisiin tai pyöriin/autoihin, pentu saattaa jo pienenä yrittää "pysäyttää ihmistä" eli kääntyä ihmisen eteen ja mahdollisesti näykkiä nilkkaa. Tämä ei ole ok! Myös liikkuvien lasten kanssa usein herää peimenvietti ja siihen pitää puuttua heti, töissä paimenkoira saa näykkäistä tottelematonta kohdetta ja siksi lasten paimennus ei ole soveliasta. Autojen kyttääminen tai maahan meneminen auton yms lähestyessä on myös paimen käytöstä joka saattaa eskaloitua siihen että koira joku päivä yrittää pysäyttää auton, ja kaikki varmaan arvaa että sitä ei haluta.

Paljon näkee myös hyvin omistushaluisia ja "mustasukkaisia" bordercollieita, tässä myös käytös johon puuttuisin. Se saattaa näyttää alussa suloiselta mutta muuttuu nopeasti ns resurssiagressiivisuuteen. Eli aletaan vahtimaan omaa omistajaa, treenilaukkua, häkkiä yms. Ei päästetä muita koiria lähelle ja aletaan rähisemään. Kivempi on elää ja treenata rennon koiran kanssa joka tietää että omistaja pitää kyllä huolen.

Bordercollie puhuu paljon elekielellä, ja sitä kannattaa oppia kuuntelemaan ja myös puhumaan koiralle takaisin. Elekielen lisäksi ohjaajan energialla on suuri vaikutus koiraa niin arjessa, kun kouluttaessa. On löydettävä sisäinen rauha, jos olet turhautunut tai liian innostunut tarttuu tämä myös koiraan.

Mutta nämä asiat kun on tiedossa ja hanskassa niin väittäisin että parempaa ystävää ei voi saada!

Millaiselle ihmiselle Shadow Storm kennelin pentu sopii?
Tähän ei ole olemassa lyhyttä vastausta, mutta kärjistettynä...
-Ihmiselle joka tarjoaa rakastavan loppuelämän kodin, missä koira pääsee elämään täyttä koiran elämää!
-Koirista ja varsinkin rodusta tietävälle ihmiselle, joka on valmis oppimaan uutta. (Myyn myös ensimmäiseksi koiraksi, jos taustatietoja on hankittu ja ollaan oikeasti kiinnostuneita oppimaan ja kehittymään)
-Harrastavalle ja mieluiten kisakentille tähtäävälle.
-Koiran terveydestä kiinnostuneelle, joka on valmis myös ottamaan vähintään pevisan vaatimat luustokuvat.
-Ihmiselle joka haluaa olla yhteydessä kasvattajaan.
-Ihmiselle joka ei kammoksu näyttelyitä.


Ykkös toiveeni on että kaikki kasvattini saavat rakastavan loppuelämän kodin, toiveena ( ja vaatimuksena ) on kuitenkin myös että koirien kanssa harrastetaan tavoitteelisesti, ne luustokuvataan viimeistään 24kk iässä ja että käytäisi edes yhdessä näyttelyssä. Bordercollie tarvitsee selkeät rajat ja tarpeeksi järkevästi suunniteltua aktiviteettia (niin liikunnan muodossa kun ehdottomasti aivotyönä).

---------------------------------------------------------------

En pidä pentujonoa, mikäli olet päässyt tänne asti ja vielä tuntuu että rotu on oikea ja meidän ajatukset kohtaavat laita s.postia ja kerro itsestäsi, perheestäsi ja miksi juuri bordercollie!

Janina_Taskinen@hotmail.com